NOS NieuwsAangepast

Oud-agent moet stoppen met laserende nepagent

De politie in Friesland is niet blij met een actie van voormalig Tweede Kamerlid en oud-politieman Rendert Algra. De inwoner van Jubbega had bij zijn huis een pop aan de weg gezet, die eruitziet als een politieman met een lasergun in zijn hand. Veel passerende automobilisten trapten erin en gingen langzamer rijden. "Ik heb hem vorige week binnengekregen en meteen getest", vertelt man. "Alles ging stapvoets bij ons huis langs, het was een hele aardige beleving."

Vraag is alleen: mag het wel? We vroegen het de politie. "Allereerst is het gebruik van een politie-uniform alleen toegestaan voor mensen die daartoe bevoegd zijn", zegt de politie. "Daarnaast is het zo dat je een voorwerp aan de openbare weg zet en dat mag niet zomaar", gaat de politie verder. "Bovendien kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan door mensen die plotseling gaan remmen." Al met al mag het dus niet. Ze willen met Algra gaan praten om duidelijk te maken dat dit niet kan.

Meer poppen

Maar die is niet van plan om ermee te stoppen. Hij heeft twee van zulke poppen in Polen laten maken, met de bedoeling die te verhuren. Hij vindt dat hij niets fout doet. Wel gaat hij zijn klanten erop wijzen dat ze de poppen niet op gevaarlijke plaatsen langs de weg moeten zetten.

Amerika

Algra heeft het idee uit Amerika. Daar worden volgens hem regelmatig nagemaakte politie-auto's langs wegen gezet om automobilisten ertoe aan te zetten niet te hard te rijden. Dat gebeurt in regio's waar het te duur is om echte agenten in te zetten.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl