NOS NieuwsAangepast

Politie niet blij met agentpop

De politie in Friesland is niet spreken over een actie van voormalig Tweede Kamerlid en oud-politieman Rendert Algra. De inwoner van Jubbega had bij zijn huis een pop aan de weg gezet, die eruitziet als een politieman met een lasergun in zijn hand. Veel passerende automobilisten trapten erin en gingen langzamer rijden.

Volgens de politie in Friesland is de pop verboden omdat hij te veel op een echte agent lijkt. Alleen politieambtenaren mogen een politieuniform dragen.

Bovendien kan de pop tot ongelukken leiden, als die op een gevaarlijke plek langs de weg staat, zegt de politie. Automobilisten kunnen ervan schrikken en daardoor de macht over het stuur verliezen. De politie wil in een gesprek met Algra duidelijk maken dat herhaling niet wordt getolereerd.

Polen

Algra is niet van plan er mee te stoppen. Hij heeft twee van zulke poppen in Polen laten maken, met de bedoeling die te verhuren. Hij vindt dat hij niets fout doet. Wel gaat hij zijn klanten erop wijzen dat ze de poppen niet op gevaarlijke plaatsen langs de weg moeten zetten.

Algra heeft het idee uit Amerika. Daar worden volgens hem regelmatig nagemaakte politie-auto's langs wegen gezet om automobilisten ertoe aan te zetten niet te hard te rijden. Dat gebeurt in regio's waar het te duur is om echte agenten in te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl