NOS NieuwsAangepast

Geen alternatief langstudeerboete

Het ziet ernaar uit dat de langstudeerboete voorlopig blijft bestaan. Er is in de Tweede Kamer nog geen alternatief gevonden voor de boete.

Een meerderheid in de Kamer wil af van de boete. De afgelopen dagen hebben de partijen overlegd over manieren waarop dat moet worden betaald, maar ze zijn het niet eens geworden.

Verwijten

In een Kamerdebat maakten partijen elkaar harde verwijten. Het ging er daarbij vooral om dat verwachtingen zouden zijn gewekt in de richting van studenten, die nu niet kunnen worden waargemaakt. Vorige week zei CDA-leider Buma dat zijn partij zich tegen de boete keert.

CDA-woordvoerder De Rouwe zei dat hij voorstellen heeft gedaan voor een oplossing voor de huidige groep studenten. Maar onder meer de VVD en de ChristenUnie zijn daar tegen. De Rouwe benadrukte dat er daarmee te weinig draagvlak was onder de ondertekenaars van het Vijfpartijenakkoord.

Beroep

De langstudeerboete houdt in dat studenten die vanaf 1 september meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie ruim 3000 euro per jaar extra gaan betalen.

Staatssecretaris Zijlstra deed vandaag een dringend beroep op de Kamer nu helderheid te bieden aan de studenten. Volgens hem kan de boete nu niet worden ingetrokken.

Plenair debat

Waarschijnlijk is er volgende week ook nog een plenair debat over de kwestie. PvdA, GroenLinks en SP willen een initiatiefwet om de langstudeerboete tot 1 januari op te schorten, maar daar is zo goed als zeker geen meerderheid voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl