NOS NieuwsAangepast

Ex-PVV'er lobbyt tegen Wilders

Wim Kortenoeven, die begin juli uit de PVV-Tweede Kamerfractie is gestapt, voert in Nederland en in de Verenigde Staten een actieve lobby tegen PVV-leider Geert Wilders.

Mede namens de Joodse gemeente Amsterdam wijst Kortenoeven (pdf) de Joodse gemeenschap in Amerika, waaronder veel sympathisanten en potentiële sponsors van Wilders, erop dat in het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat er een totaal verbod moet komen op ritueel slachten.

Gevaarlijk

"Het PVV-programma bevat gevaarlijke dingen voor de joodse gemeenschap in Nederland", zegt Kortenoeven. "De partij negeert het convenant dat gesloten is tussen staatssecretaris Bleker van Landbouw en de joodse en islamitische gemeenschap. Daarin is het ritueel slachten goed geregeld. Er gelden strenge voorwaarden voor".

Volgens Kortenoeven "wordt het voor joden en moslims onmogelijk om normaal te functioneren in onze samenleving", als er een verbod op ritueel slachten komt zoals de PVV wil. "En dat is gevaarlijk. Het begint met een verbod op ritueel slachten maar toont aan dat het daarbij nooit eindigt. De eerste anti-Joodse maatregel van de Duitse bezetter in 1940 was het verbieden van de rituele slacht", aldus Kortenoeven.

Teleurstelling

Het Simon Wiesenthal Centrum in Amerika heeft opheldering gevraagd aan Wilders.

Rabbijn Cooper, bestuurslid van het Wiesenthal Centrum zegt geschokt en teleurgesteld te zijn (pdf) dat de PVV nog steeds voor zo'n verbod is. "Als de PVV zo'n draconische maatregel neemt, en de wet door het parlement komt, zegt de Partij Voor de Vrijheid in feite tegen de Joodse burgers dat zij niet langer als burgers met gelijke rechten welkom zijn in Nederland", aldus Cooper.

Wilders

In een reactie (pdf) spreekt PVV-leider Wilders van "enorme rancune bij Kortenoeven". Volgens hem stond het verbod op ritueel slachten ook al in het verkiezingsprogramma van 2010. Toen zweeg Kortenoeven erover en had hij er volgens Wilders blijkbaar geen moeite mee om Kamerlid te worden namens de PVV.

"Maar goed, ik reageer verder maar niet op alle rancune en zuurheid", schrijft Wilders in een sms aan de NOS.

PvdD

In een reactie aan het Wiesenthal Centrum zegt Wilders dat niet zijn partij maar juist de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel indiende om ritueel slachten te verbieden. Dat voorstel sneuvelde overigens in de Eerste Kamer.

Het Simon Wiesenthal Centrum vraagt in een nieuwe e-mail aan Wilders (pdf) om leiderschap te tonen door voor eens en voor altijd het verbod op ritueel slachten van de politieke agenda te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl