Het VUmc is het niet eerste ziekenhuis dat onder verscherpt toezicht komt te staan van de Inspectie van de Gezondheidszorg. Volgens de IGZ komt het steeds vaker voor dat een ziekenhuis onder verscherpt toezicht staat. Dat komt niet doordat de ziekenhuizen slechter worden, maar doordat de controle scherper is geworden, zegt de inspectie.

Een overzicht van de ziekenhuizen die de afgelopen jaren in het nieuws zijn geweest omdat ze onder verscherpt toezicht hebben gestaan.

Mei 2012: Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes, wegens onvoldoende kwaliteit van de afdeling acute verloskunde November 2011: IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, wegens bestuurlijke chaosOktober 2011: Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, wegens tekortkomingen op het gebied van de patiëntveiligheid Juli 2011: Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, wegens de klebsiella-bacterie die tot doden had geleid Mei 2011: Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, wegens tekortkomingen op het gebied van de patiëntveiligheid Februari 2011: Atrium Medisch Centrum in Heerlen en Brunssum, wegens onvoldoende kwaliteit van de operatiekamersNovember 2008: Atrium Ziekenhuis in Heerlen, nadat twee bejaarde patiënten ware gestikt in een zogenoemde Zweedse bandJuli 2006: Diaconnessenhuis in Meppel, wegens langlopende ruzies tussen specialisten van de afdelingen chirurgie en anestesieNovember 2002: IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, wegens bestuurscrisis

STER reclame