NOS NieuwsAangepast

VUmc onder verscherpt toezicht

Het VU medisch centrum is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie heeft geen vertrouwen meer in de raad van bestuur, omdat die de inspectie onjuist heeft geïnformeerd. Volgens de inspectie kan de patiëntveiligheid in gevaar komen.

In maart 2011 overleed een patiënt op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam. Een van de oorzaken was de slechte samenwerking tussen medisch specialisten. Sindsdien houdt de inspectie de situatie in het VUmc nauwlettend in de gaten. Er werden werkafspraken gemaakt om de onderlinge communicatie tussen de specialisten te verbeteren.

'Conflictanalyse'

Het ziekenhuis zei in juni nog tegen de inspectie dat het goed gaat met de samenwerking. Maar de raad van bestuur heeft een brief uit maart van elf chirurgen en een conflictanalyse uit mei niet aan de inspectie gegeven.

Uit deze documenten blijkt dat er nog altijd grote problemen waren in de samenwerking met en binnen de afdeling chirurgie. In de analyse staat dat de conflicten en vetes zo diep zitten dat gesprekken tussen de partijen niets meer oplossen. Het conflict zou vooral draaien om een longchirurg.

Niet doordrongen

De brief en de conflictanalyse kwamen vrijdag naar buiten via het radioprogramma Argos. De inspectie heeft de documenten gisteren kunnen inzien.

IGZ zegt dat de raad van bestuur of niet doordrongen is van de ernst van de situatie of de inspectie bewust onjuist heeft geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl