Recorddaling huizenprijzen

Aangepast op

De huizenprijzen blijven nog steeds sterk dalen. In juli lag de prijs voor een koopwoning gemiddeld 8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste daling sinds het CBS met de huidige meetmethode begon in 1995.

De gemiddelde prijs voor een woning ligt nu op hetzelfde niveau als 8 jaar geleden. Ten opzichte van de piek in 2008 zijn de huizenprijzen nu met 15 procent gedaald.

Klik hier voor de interactieve kaart van het CBS met de prijzen in Nederland

Overdrachtsbelasting

Het CBS wijt de scherpe daling aan de overdrachtsbelasting. Het was lang onduidelijk of de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent zou worden verlengd. Daarom was er in juni een opleving op de woningmarkt en werden er in juli juist veel minder huizen verkocht.

In de provincie Friesland was de daling van de huizenprijzen het sterkst. Daar werden de koophuizen ruim 11 procent goedkoper. In Noord-Holland, Flevoland en Groningen was de daling met 7 procent het laagst.

In totaal werden er in de eerste 7 maanden van dit jaar 66.000 huizen verkocht. Dat is 3 procent minder dan in de eerste periode van 2011.