NOS NieuwsAangepast

Site voor eten halen bij buren

Bijna 10.000 mensen hebben zich het afgelopen halfjaar geregistreerd op thuisafgehaald.nl. Op deze website kun je maaltijden aanbieden voor mensen in de buurt en omgekeerd kun je zoeken naar particulieren die hun kookkunsten willen delen met anderen.

Martine vindt het leuk om te koken voor veel mensen, "maar we zijn thuis maar met z'n tweetjes". Daarom heeft ze zich bij thuisafgehaald aangemeld als kok. Eén keer per week laat ze via de site weten dat ze voor anderen kookt. "Ik heb 29 mensen die mij volgen", zegt ze terwijl ze een pastei met wilde spinazie, champions en brie in de oven zet.

De site is opgezet door Marieke Hart, die op dat idee kwam toen ze in de tuin geuren opsnoof uit de keuken van haar buren. Ze vroeg of ze mocht proeven en kwam met drie porties pompoensoep thuis. "We vinden het leuk om via eten je buren te leren kennen en we dachten dat meer mensen die behoefte hebben."

Niet anoniem

Op de site kun je je opgeven als kok, afhaler of beide. Zo lang je er niets aan verdient, zijn er weinig beperkingen. "We vallen niet onder de Voedsel- en Warenautoriteit, maar natuurlijk moet je wel hygiënisch koken. Op de site staan huisregels en tips voor hygiëne, maar nog belangrijker is dat het niet anoniem is. Afhalers kunnen zien of de keuken er netjes uitziet", zegt Marieke.

Bovendien kunnen afhalers op de site laten weten wat ze van het eten vonden. "Als daar dertig keer staat dat het goed was, durf ik het wel aan."

Recensie

Eén van de afnemers van het gerecht dat bij Martine in de oven staat, is Ton. "We halen zo eens in de twee weken een maaltijd op bij Martine of iemand anders. We kijken de mailtjes na die we via de site krijgen met adressen waar we die dag terecht kunnen."

De meegebrachte schaaltjes worden in ruil voor vier euro per porties gevuld met de pastei plus salade. "Als we het lekker vinden, schrijven we een recensie op de site. Als het niet bevalt, schrijven we niets, dan kan de kok ook zijn conclusie trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl