In de Afghaanse provincie Bamiyan zijn door een bermbom drie militairen uit Nieuw-Zeeland omgekomen. Een van hen, de 26-jarige verpleegkundige Jacinda Baker, had ook een Nederlands paspoort. Ze is de eerste vrouwelijke soldaat uit Nieuw-Zeeland die is omgekomen sinds de Vietnamoorlog.

Baker heeft een Nederlandse moeder en een Nieuw-Zeelandse vader. Ze woonde van haar vierde tot haar twaalfde in Nederland. Sindsdien woonde ze weer in Nieuw-Zeeland. Het ministerie van Defensie in Den Haag heeft condoleances overgebracht aan haar familie in Nederland.

De militairen reden gisteren in een konvooi toen er bij het stadje Do Abi een bermbom ontplofte. De drie waren naar verluidt op slag dood. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Eerder terugtrekken

Deze maand kwamen in dezelfde provincie ook al twee militairen uit Nieuw-Zeeland om het leven. Premier Key kondigde na het nieuws over de aanslag aan dat hij de 145 Nieuw-Zeelandse militairen mogelijk eerder terugtrekt uit Afghanistan.

Het was de bedoeling dat ze eind volgend jaar terugkomen, maar Key wil mogelijk al in april een begin maken met de terugtrekking. Hij benadrukte dat de aanslag bij zijn besluit niet de doorslag heeft gegeven.

Bamiyan was een van de eerste provincies waar Afghanen de verantwoordelijkheid over de veiligheid overnamen van de internationale troepenmacht. Bamiyan was lange tijd een van de rustigste provincies, maar de afgelopen tijd is er een reeks aanslagen geweest.

STER reclame