De wereld rond, dat is vaker gedaan. Maar een reis om de aarde maken in een bootfiets, dat is iets unieks.

Ebrahim Hemmatnia (36) wil de reis van 50.000 kilometer in 800 dagen gaan maken. Hij laat daarvoor een speciaal amfibievoertuig maken in een scheepsloods in Lelystad.

Waarom onderneemt hij het waagstuk? "Omdat het uniek is. Het is nog nooit gedaan", zegt Hemmatnia. "En ik vraag er aandacht mee voor mijn stichting. Die houdt zich bezig met onderwijs in arme landen. Het ding valt op, en dat wil ik gebruiken."

Hemmatnia, van oorsprong Iraniër, houdt wel van een uitdaging. Hij fietste al over de Karakoram-snelweg, de hoogste snelweg ter wereld tussen China en Pakistan, en reisde op de tweewieler door Patagonië en Japan.

Amfibievoertuig

De tocht rond de wereld gaat over zee en over land, dus had hij een amfibievoertuig nodig. Hij ging in zee met ontwerper Dick Koopmans. Die tekende een zes meter lange bootfiets van carbon.

"De romp moest zo breed mogelijk zijn, voor de stabiliteit. Maar als hij toch een keer omslaat moet hij weer niet zó stabiel zijn dat hij niet meer terug kan", aldus de ontwerper.

Het fietsvaartuig is nu zo ontworpen dat Hemmatnia de boot met een touw weer rechtop kan krijgen als het misgaat.

Golven

Het amfibievoertuig moet ook sterk genoeg zijn om zwaar weer te doorstaan op de oceaan. Hemmatnia verwacht golven van 10 tot 12 meter. "Maar Koopmans is een van de beste ontwerpers van Nederland, dus ik verwacht niet dat hij zinkt."

De ontwerper moest er ook voor zorgen dat de bootfiets niet te veel weegt, maximaal 80 kilo. Koopmans: "Hij moet er wel de Andes mee over fietsen."

Hemmatnia wil in november vertrekken. Hij begint in Senegal en vaart van daaruit naar Zuid-Amerika . Via Australië wil hij weer koers zetten naar Afrika.

STER reclame