NOS NieuwsAangepast

Birma heft censuur op de media deels op

Birma maakt voor een deel een einde aan de censuur van de media. In een verklaring van het ministerie van Informatie staat dat "vanaf vandaag de censuur voor alle publicaties wordt opgeheven". Maar dat is niet helemaal zo: het geldt alleen voor weekbladen. Alle dagelijkse publicaties, die natuurlijk het meest op het nieuws zitten, moeten alles nog steeds voorleggen aan de het hoogste censuurorgaan. "De censuur neemt af in stapjes", zegt Dessi Damianova van Free Press Unlimited daarover.

Vorig jaar versoepelde de regering de censuur al voor niet-politiek nieuws, zoals entertainment en cultuur. "De censuur begon op 6 augustus 1964 en eindigde 48 jaar en twee weken later", zei Tint Swe, hoofd van de Pers Controle en Registratie tegen AFP.

De veranderingen zijn onderdeel van grotere hervormingen in het land. Vorig jaar verdween het militaire regime in het land en kwam er een burgerregering aan de macht.

Social Media

Tot vandaag hoorde censuur tot de dagelijkse gang van zaken. De kranten kozen ervoor om 'bravere' versies van hun artikelen in de krant te plaatsen, om de berichten daarna ongecensureerd op sociale media te plaatsen. Ook moest de pers voor publicatie hun werk voorleggen aan de staatscenstuur.

Twee weken geleden was er nog een protest tegen de perscensuur. Journalisten gingen de straat op om te demonstreren en handtekeningen op te halen voor een petitie. Aanleiding was het verbod op twee weekbladen die een artikel over wijzigingen in de samenstelling van het kabinet hadden gepubliceerd. Ook dat protest was een historische gebeurtenis. Tot voor kort werd elke vorm van protest de kop in gedrukt in Birma. Het verbod op de twee bladen is inmiddels opgeheven.

Films

Het ministerie liet weten dat de censuur op films en televisie nog wel blijft bestaan.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl