NOS NieuwsAangepast

Telefoongids sterft voorlopig nog niet

Tweede Kamerleden vinden het een goed idee om de telefoongids niet langer ongevraagd bij iedereen te bezorgen. Maar dat betekent niet dat ze de Telecomwet gaan aanpassen, zoals eerder gemeld.

Aanleiding voor het standpunt is een actie van Alexander Klöpping die het domein sterftelefoongidssterf.nl registreerde. Hij vindt de verspreiding niet meer van deze tijd en zou graag zien dat er een zogeheten opt-in systeem komt voor de gids: dan zou de gids alleen gestuurd worden naar mensen die hem aanvragen. Een gesprek met hem zie je hiernaast.

De Telefoongids is niet blij met zijn actie. Vorige week liet directeur Bouten weten dat het bedrijf juridische stappen overweegt. Klöpping zou merkinbreuk plegen en imagoschade veroorzaken, vooral vanwege het woordje 'sterf'."

Houdbaarheidsdatum

We spraken vanochtend weer met Klöpping die zegt dat ook de Kamer vindt dat het allemaal veel te lang heeft geduurd. "De Telefoongids zegt altijd: wij moeten dit van de wet. Dat klopt niet helemaal, ze hebben wel een verplichting om de telefoonnummers aan te bieden, dat doen ze ook op internet, maar er is geen verplichting om dat op papier te doen."

"Ik denk dat dit iets is waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verlopen was, maar dat alleen iemand het nog een tikje moest geven. Klöpping kreeg heel veel reacties op zijn actie: "De meest bizarre reactie kwam van een man die me mailde op Facebook, die zei: 'Ik ben zowel bezorger van de telefoongids als de ophaler van oud papier in mijn stad. Ik breng die dingen op maandag weg en dezelfde week kom ik ze ophalen als oud papier dat naar China gaat om recycled te worden'."

NEE-NEE

In Amsterdam en Den Haag wordt al gestest met het opt-insysteem. Daar krijgt een deel van de mensen met een NEE-NEE-sticker alleen nog maar een kaartje in de bus. Als ze de telefoongids willen ontvangen dan kunnen ze die via dat kaartje aanvragen. Maar de rest van Nederland krijgt gewoon nog elk jaar een telefoongids.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl