NOS NieuwsAangepast

De komende eeuw geen Gay Pride in Moskou

Alle ogen staan vandaag op Moskou gericht. De zaak rondom Pussy Riot houdt ongeveer de hele wereld bezig. Je zou bijna vergeten dat er vandaag in datzelfde Moskou ook een andere zaak liep. Homoactivist Nikolay Alexeyev ging de strijd aan met autoriteiten om het verbod op een Gay Pride in de Russische hoofdstad op te heffen. Zonder succes.

Voor de komende honderd jaar mag er geen Gay Pride worden gehouden in Moskou. Zo'n evenement zou wel eens publieke opwinding kunnen veroorzaken en de meeste Moskovieten steunen een initiatief als een Gay Pride toch niet, zo beargumenteren de autoriteiten van Moskou.

Propaganda

Alexeyev is een van de bekendste homoactivisten in de hoofdstad en hoopte dat vandaag de ban opgeheven zou worden. Niet alleen in Moskou strijdt hij: ook in St. Petersburg heeft hij een zaak lopen om het verbod op 'homoseksuele propaganda' op te heffen. Dit verbod ging in februari in en verbiedt elke uiting van homoseksualiteit in het openbaar. Dit zou aanstotend zijn, vooral voor minderjarigen.

De activist wil nu naar het Europese Hof voor de Mensenrechten stappen, om het verbod alsnog terug te draaien. Tot die tijd zal er in Moskou niet eerder dan het jaar 2112 een Gay Pride plaatsvinden.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl