NOS NieuwsAangepast

Argos: artsen VUmc blijven ruziën

Er zijn nog steeds problemen tussen artsen in het VUmc. Vooral op de afdeling longchirurgie is de verstandhouding slecht. Daardoor ontbreekt het aan goede communicatie. Dat blijkt onder meer uit een intern rapport dat in handen is van het journalistieke onderzoeksprogramma Argos van de VPRO, Vara en Human.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde in december vast dat een patiënt was overleden als gevolg van slechte onderlinge samenwerking. Sindsdien houdt de inspectie de situatie in het VUmc nauwlettend in de gaten. Er zijn werkafspraken gemaakt om de onderlinge communicatie te verbeteren.

De melding werd in december gedaan door een gerenommeerde longchirurg, die inmiddels al maanden thuis zit. De helft van de afdeling chirurgie heeft het vertrouwen in hem opgezegd.

In gevaar

In mei liet het VUmc onderzoeken of bemiddeling mogelijk is tussen de ruziënde artsen. Uit dat interne onderzoek blijkt dat de conflicten en vetes zo diep zitten dat gesprekken tussen de partijen niets meer oplossen. In het rapport staat ook dat de werkafspraken geen zin hebben als het vertrouwen in elkaar niet verbetert.

Volgens Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg, zijn de problemen zo groot dat de veiligheid van patiënten in gevaar is. "Artsen moeten elkaar vertrouwen zodat ze elkaar corrigeren, informeren, kennis delen en goed reflecteren op hun eigen handelen. Dat kan bij het VUmc in deze omstandigheden niet."

Sterftecijfer

De hele situatie lijkt volgens Klein op die van het Radboud Ziekenhuis. In 2006 werd het Hartcentrum van het Radboud op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gesloten. De artsen daar hadden ruzie en communiceerden niet meer. Het sterftecijfer bleek in het Radboud een stuk hoger te liggen dan in andere ziekenhuizen.

Klein denkt dat de kans groot is dat ook in het VUmc patiënten overlijden door de onderlinge problemen. Cijfers zijn er niet, omdat het VUmc die niet op dezelfde wijze registreert als het Radboud deed. Klein pleit voor direct ingrijpen. "De problemen moeten eerst worden opgelost voor er onder deze omstandigheden operaties worden uitgevoerd. Het is niet de vraag of, maar wanneer er sterfgevallen zijn als gevolg van de gebrekkige communicatie."

Geen mededelingen

Het VUmc zegt in een reactie dat de kwaliteit van de zorg is gewaarborgd, ook op de afdeling longchirurgie. Over onderlinge arbeidsrelaties doet het VUmc geen mededelingen.

De inspectie wil ook geen mededelingen doen over lopende onderzoeken en benadrukt dat ze ingrijpt als ze daar aanleiding voor ziet. Het is onduidelijk of de inspectie alle informatie die Argos verzamelde ook heeft gezien. Het hoofd van de afdeling longziekten heeft bij de IGZ onlangs zijn zorgen geuit over de continuïteit van de patiëntenzorg.

Aankomende zaterdag is het programma van Argos te beluisteren. Daarin is onder meer te horen welke conflicten er precies spelen binnen het VUmc en hoe de artsen en specialisten zelf denken over de situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl