NOS NieuwsAangepast

Rusland: 100 jaar verbod Gay Pride

De komende honderd jaar mag er geen Gay Pride in Moskou worden gehouden. Het Russische hooggerechtshof heeft het verbod op de homoparade met een eeuw verlengd.

De Russische homoactivist Nikolay Alexeyev was naar de rechter gestapt om een verbod van de gemeenteraad aan te vechten. Vandaag werd hij voor de tweede keer in het ongelijk gesteld.

Alexeyev wil nu naar het Europese Hof in Straatsburg omdat het Moskouse verbod volgens hem in strijd met de mensenrechten is. Moskou stelt dat een homoparade publieke onrust zou veroorzaken en dat de meeste Moskovieten zo'n evenement niet zouden steunen.

Homoseksuele propaganda

Eind april gaf Moskou voor het eerst in zes jaar toestemming voor een parade waaraan 500 deelnemers mochten meedoen. Die werd op de Internationale Dag tegen Homofobie alsnog geannuleerd.

Rusland pakt de laatste tijd "homoseksuele propaganda" aan. Twee mensen in Sint-Petersburg werden onlangs veroordeeld voor het ophangen van een poster met de tekst 'Homo zijn is normaal' in de buurt van een kleuterschool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl