NOS NieuwsAangepast

Zijlstra: boete kan nu niet weg

Staatssecretaris Zijlstra is niet van plan de langstudeerdersboete per 1 september op te schorten. Een meerderheid in de Tweede Kamer had daar om gevraagd.

Zijlstra zei eerder deze week al dat de Kamer dan maar met financiële dekking moet komen. Hij sprak van verkiezingsretoriek.

Juridisch onmogelijk

In een brief aan de Kamer schrijft de staatssecretaris nu dat het alleen juridisch al onmogelijk is de maatregel niet in te voeren. Volgens hem moet de wet hiervoor worden veranderd.

Hij herhaalt verder dat de financiële consequenties van het niet doorgaan van de boete groot zijn en dat hij geen mogelijkheden ziet die te dekken. Volgens Zijlstra kost het helemaal terugdraaien van de maatregel 370 miljoen euro per jaar.

Debat

De staatssecretaris wijst ook nog op de grote gevolgen voor de uitvoering. Volgens hem moeten instellingen dan al betaald collegegeld teruggeven.

De langstudeerdersboete houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen 3000 euro extra moeten betalen. Mogelijk houdt de Kamer volgende week een debat over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl