OS 2012: best bekeken momenten

Aangepast

Zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. De glimlach van Churandy, de show van Usain en de gekte bij Brits succes. De Spelen van Londen stonden bol van de hoogtepunten, die op nos.nl massaal bekeken werden.

In welk moment waren de bezoekers van deze site het meest geïnteresseerd? Als afsluiting van de Spelen geven we een overzicht van de tien momenten die het meest werden aangeklikt.

1. Gouden oefening Epke (623.000 hits) "En hij staat! En ik sta ook!"

De gedroomde combinatie Epke Zonderland en Hans van Zetten zorgde voor een record op nos.nl. Nog nooit werd een video zo goed bekeken. Een dag na de sluiting was de gouden oefening van Zonderland maar liefst 623.000 keer afgespeeld. De Cassina, Kovacs, Kolman en de Gaylord 2, gevolgd door de enorme spanning en de euforie bij Van Zetten. Legendarisch was het zeker.

2. Flesgooier krijgt mep van Bosch (293.000) "IK HEB HEM GESLAGEN!"

Edith Bosch werd in de klasse tot 70kg derde, maar de beelden van haar bronzen partij zijn niet eens te vinden in de top 100 van best bekeken video's. Toch zal de judoka na deze Spelen niet snel vergeten worden. Dat heeft ze te danken aan het 'flesjesincident' tijdens de 100 meter sprint, waar ze zelf over twitterde. Een dronken malloot gooide een flesje op de baan, Bosch gaf hem een klap en het incident werd vervolgens wereldnieuws.

3. 'Lightning Bolt' ongenaakbaar (260.000) "Daar komt ie. En weer is ie de beste"

Een legende. Dat is wat Usain Bolt wilde worden door zijn twee olympische titels op de sprintafstanden te prolongeren. Hij slaagde in zijn missie en werd in ieder geval dé grote man van de Spelen. Zijn imposante zege op de honderd meter, begeleid door het commentaar van Leon Haan, werd door ruim 250.000 bezoekers bekeken.

4. Van Rijsselberghe kan ook crowdsurfen (257.000) "Je bent een surfer, dus ga maar halen"

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe was in de RS:X-klasse zo oppermachtig dat hij ruim voor de medalrace het goud al binnen had. Zijn olympisch avontuur was een aaneenschakeling van hoogtepunten; van het water tot het podium en de Ridderzaal. De bezoekers van deze site bleken het meest nieuwsgierig naar de kwaliteiten van de olympisch kampioen als crowdsurfer, want dit filmpje werd bijna 240.000 keer bekeken.

5. Team USA bij laatste vier (226.000) "Bryant. Hij weet wat het publiek nodig heeft"

De kaarten voor de duels van het Amerikaanse basketbalteam, met NBA-toppers als James, Anthony, Durant en Bryant, waren ruim voor de Spelen uitverkocht. Iedereen verwachtte show en in de meeste wedstrijden kwam die er ook. Maar af en toe ging het moeizaam. In de kwartfinales kon de ploeg maar niet weglopen bij tegenstander Australië, tot veteraan Kobe Bryant opstond en zijn ploeg naar een ruime zege leidde.

6. Martina genoot van sprintfinale (216.000) "Ik ben blij, man. Ik ben blij"

De lieveling van het Nederlands publiek won dan wel geen medaille, maar kon mee met de internationale sprinttop. En ontroerde vooral door zijn ontwapenende interviews. Churandy Martina liep drie finales en kon achteraf niet vaak genoeg zeggen hoe blij hij wel niet was.

7. Weer goud Kromowidjojo (213.000) "En dan vallen ze elkaar in de armen. Geweldig!"

Na haar gouden medaille op de 100 meter was Ranomi Kromowidjojo nog een klein beetje kritisch. Maar toen de tweede olympische titel binnen was, kon het feest losbarsten. Zeker ook omdat trainingsmaatje Marleen Veldhuis haar laatste olympische optreden glans gaf met een bronzen medaille.

8. Enorme stunt Van der Ven (194.000) "Een regelrechte sensatie"

Voor de Spelen in Londen had bijna niemand ooit gehoord van Rick van der Ven, maar op vrijdag 3 augustus zaten ruim een miljoen Nederlanders vol spanning te kijken naar de jonge handboogschutter. Een grote verrassing was in de maak, tot hij in de halve finales net niet scherp genoeg schoot. Een vierde plaats was het gevolg, maar zijn partijen werden op nos.nl door honderdduizenden bekeken.

9. Sedoc derde, Liu valt (166.000) "Wat is dit toch een drama voor deze Liu Xiang"

Voor Liu Xiang liep het olympisch toernooi in Londen minstens zo dramatisch af als vier jaar eerder in Peking. Terwijl Gregory Sedoc zich op de 110 meter horden voor de volgende ronde kwalificeerde, bleef de Chinees liggen bij het eerste poortje. De beelden die volgden waren pijnlijk; met een gescheurde achillespees werd hij door zijn collega's het olympisch stadion uitgedragen.

10. Vos pakt goud in Londen (163.000) "Fantastisch, dat je dit kan!"

Na een magere sportzomer was het Nederlands publiek eind juli hard toe aan een glorieuze overwinning. Marianne Vos zorgde voor die langverwachte zege en Nederland slaakte een zucht van verlichting. Vos pakte eindelijk de olympische titel op de weg, de trend voor de Nederlandse ploeg was gezet en meer goud zou volgen...