Tv-interview Westerling opgedoken

Aangepast

Voor het eerst zijn er beelden opgedoken van de Nederlandse kapitein Raymond Westerling waarop die toegeeft dat er onder zijn verantwoordelijkheid oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Nederlands-Indië.

Volgens hem zijn die oorlogsmisdaden gepleegd door vier ondergeschikten onder wie drie officieren. Het interview met Westerling werd in 1969 opgenomen maar is nooit uitgezonden.

Westerling werd al verantwoordelijk gehouden voor moordpartijen in Nederlands-Indië, waarbij naar schatting 3500 mensen zijn geëxecuteerd. Hij gaf in 1947 leiding aan de commando's van het Depot Speciale Troepen die in Zuid-Sulawesi, toen Zuid-Celebes geheten, het verzet tegen de Nederlanders probeerden te breken.

Nabestaanden

"Ik ben verantwoordelijk voor hun daden en niet de troepen zelf", zegt Westerling in het tv-interview. Hij geeft toe dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd op Zuid-Celebes, ook al betrekt hij dit niet op zichzelf. Volgens hem zijn drie officieren daarvoor uit hun functie gezet.

Westerling vertelt ook dat er onder zijn persoonlijke leiding "minder dan 500" slachtoffers zijn gevallen, onder meer door mensen te executeren.

De cameraman die het interview filmde, heeft de band nu aan de NCRV gegeven. Het gesprek met journalist Joop Buddinghausen wordt vanavond uitgezonden in het tv-programma Altijd Wat.

Volgens advocaat Zegveld zijn de opnamen van groot belang voor de nabestaanden van slachtoffers van Westerling: "Het is juridisch relevant materiaal." Zegveld spant een proces aan tegen de Nederlandse staat. Nabestaanden van slachtoffers van de acties in Zuid-Celebes willen schadevergoeding en erkenning.

Kapitein Westerling overleed in 1987.

STER Reclame