NOS NieuwsAangepast

Minder winst bij Van Lanschot

De verslechtering van de economie kostte Van Lanschot Bankiers in de eerste zes maanden van dit jaar bijna alle winst. De bank hield 5,7 miljoen euro over, 87 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Er moest aanzienlijk meer geld opzij worden gezet om wanbetalingen van leningen en kredieten van vooral zakelijke klanten op te vangen. Van Lanschot verwacht dat dit nog een tijdje zal aanhouden.

Concurrentie

De bank heeft ondertussen de kapitaalbuffers opgehoogd en voldoet nu al aan de nieuwe internationale eisen die gelden vanaf 2018. Daardoor heeft Van Lanschot goede toegang tot kapitaalmarkten.

De bank profiteerde vooral in de eerste maanden van de verbeterde stemming op de aandelenbeurzen, maar door de oplaaiende eurocrisis is dat deels teniet gedaan. Klanten zijn daardoor terughoudend met beleggen. Ook heeft de bank last van de felle concurrentie tussen banken om het spaargeld.

Van Lanschot is vorig jaar een kostenbesparingsprogramma begonnen en zegt daarmee op schema te liggen. In het eerste halfjaar zijn ruim honderd arbeidsplaatsen geschrapt en zijn kantoren en afdelingen samengevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl