NOS NieuwsAangepast

Kritiek op handelen Noorse politie bij aanslagen Breivik

Vanmiddag is een rapport verschenen over het handelen van de overheid tijdens de aanslagen van Anders Breivik in juli 2011. De Noorse commissie die het onderzoek deed, heeft felle kritiek op politie en overheidsoptreden.

Volgens Alexandra Bech Gjørv, voorzitter van de onderzoekscommissie, had Breivik eerder gestopt kunnen worden als de politie adequater had gehandeld. Na tien minuten was namelijk al een beschrijving van Breivik beschikbaar en het nummerbord van zijn vluchtauto was ook bekend. Het duurde twee uur voor dat verspreid werd. In die tijd passeerde Breivik een politie-auto en een politiebureau.

Bureaucratie

Na een studie in het verleden waren al aanbevelingen gedaan om de veiligheid van het regeringsgebouw waar de bom van Breivik af ging te verbeteren. Door bureaucratie bleven veel van die aanbevelingen onderop een grote stapel papier liggen.

Het belangrijkste kritiekpunt van de commissie is dat Breivik eerder, zo niet voortijdig, gestopt had kunnen worden. Douane-officiers registreerden bijvoorbeeld wel de aankoop van chemicaliën op Breiviks naam, maar deden daar heel weinig mee. Een werknemer van de geheime dienst ging met een tip over de terrorist aan de slag, maar dat kwam op een laag pitje te staan, omdat hij met verlof ging.

35 minuten

De voorzitter van de commissie noemt het "onacceptabel" dat het 35 minuten duurde voordat agenten, die al aan de kust dichtbij Utøya stonden, aankwamen bij het eiland. Door problemen met boten en slechte communicatie kwam het vervoer pas laat op gang. Men was in de veronderstelling dat er geen helikopters beschikbaar waren, maar dat was wel zo.

De weinige bootjes waarmee naar het eiland gevaren kon worden, boden slechts plaats aan een beperkt aantal agenten. Zo ook dit bootje. Elf zwaarbepakte special-forces gingen aan boord, terwijl er eigenlijk maar plek was voor zes. Daardoor zonk het bootje onderweg bijna en begaf de motor het.

Positief

Toch deelt de commissie ook pluimen uit. Personeel van ambulances en ziekenhuizen wordt geroemd om hun handelen. Ook was de informatievoorziening vanuit de Noorse overheid aan de bevolking goed.

Grote delen van het rapport zijn voor de komende 60 jaar geheim en worden opgeborgen in het Noorse rijksarchief.

Slachtoffers Anders Breivik Acht doden en 209 gewonden door bom in Oslo69 mensen vermoord op Utøya, 34 tussen 14 en 17Bijna 900 mensen getroffen door aanslagen Breivik

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl