De Nederlandse olympische sporters zijn op weg naar Den Bosch. Hun trein vertrok rond 12.00 uur van het Londense station King's Cross. Na een overstap in Brussel komen ze maandag rond 16.00 uur aan in de Brabantse hoofdstad.

Daar zal de ploeg worden gehuldigd. Burgemeester Rombouts verwacht dat de sporters door ongeveer 8.000 mensen worden opgewacht.

Het station is volgens de burgemeester "helemaal omgedoopt tot gouden plak". De daadwerkelijke huldiging vindt plaats op een podium in de vorm van een medaille met een lint eraan. "Sporters lopen als op een soort catwalk op die gouden medaille. Eén voor één worden ze aan het publiek gepresenteerd."

Rustig werken

Het is niet toevallig dat de sporters met de trein komen; de NS is één van de belangrijkste sponsors van NOC*NSF. Volgens Rombouts, die ook vice-voorzitter van deze sportorganisatie is, is in het sponsorcontract afgesproken dat de sporters als het mogelijk is met de trein terugkeren. Eerder gebeurde dat na de Winterspelen van 2006 in Turijn.

Van tevoren was er enige onrust rond de huldiging. Een advocatenkantoor in de buurt van het station wilde via een kort geding voorkomen dat de festiviteiten op het plein zouden plaatsvinden. Dat werd na overleg met de gemeente afgeblazen.

De advocaten zijn maandag uitgenodigd in het VIP-vak, zei Rombouts. Hij heeft degenen die rustig willen werken ook zijn eigen werkkamer aangeboden. "Ik ben er toch nog even niet."

STER reclame