NOS NieuwsAangepast

Erasmus MC: maak dure pillen zelf

Het Erasmus MC wil dat Europa zelf dure geneesmiddelen gaat produceren om daarmee de farmaceutische industrie deels buitenspel te zetten.

Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, vindt dat een consortium van EU-landen dure geneesmiddelen voor zeldzame ziektes in eigen beheer moet ontwikkelen en produceren. Alleen dan worden middelen betaalbaar en blijven dan beschikbaar voor iedereen. Als er niets verandert, zal volgens Büller onduidelijk blijven hoe de prijs van dure geneesmiddelen is samengesteld.

"Ik zou heel graag willen dat we het op Europees niveau als een verantwoordelijkheid zien die geneesmiddelen te ontwikkelen", zegt Büller. "Dan zijn we niet meer afhankelijk van grote farmaceutische industrieën die op allerlei manieren hun boeken gesloten kunnen houden." Eerder al had het AMC opgeroepen tot een Europese aanpak van het probleem.

'Lapmiddel'

Büller komt met zijn plan na de recente discussie rond de vergoeding van dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, zoals Pompe en Fabry. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil die vergoedingen stoppen. Büller heeft grote moeite met het CVZ-advies: "Hoe durf je een discussie aan te gaan als er op dit moment patiënten worden behandeld met het middel". Hij vindt dat het college "een onkiese, politieke positie" inneemt.

Volgens Büller zijn onderhandelingen over de prijs, zoals minister Schippers van Volksgezondheid die met de geneesmiddelenindustrie gaat voeren, een lapmiddel. De situatie vraagt dringend om een rigoureuze en onorthodoxe aanpak, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl