NOS NieuwsAangepast

Morsi ontslaat legertop Egypte

De Egyptische president Morsi heeft de legerleider en minister van Defensie Tantawi ontslagen. Ook het hoofd van de legerstaf Anan is uit zijn functie ontheven. Morsi heeft verder een nieuwe vicepresident aangesteld, de rechter Mekki. Die positie was vacant.

Daarnaast heeft de Egyptische president een aanpassing van de grondwet teruggedraaid. Het leger deed die aanpassing om de macht van de president te beperken. Morsi maakte zijn besluiten bekend op de Egyptische staatstelevisie.

Vervanging

De twee legerleiders zijn direct vervangen door de generaals Sisi en Sobhi. President Morsi gaf in zijn speech op tv geen nadere verklaring voor de vervanging van de legerleiders.

Tantawi was onder Mubarak jarenlang minister van Defensie. Nadat Mubarak werd afgezet, leidde Tantawi de militaire raad die het land tijdelijk bestuurde.

Onrust Sinaï

Woensdag ontsloeg Morsi ook al de nationale veiligheidschef en de gouverneur van de noordelijke Sinaï-regio. Dat besluit had te maken met de onrust in de grensstreek die nog steeds voortduurt.

Vorige week zondag kwamen zestien Egyptische grenswachten om het leven bij een aanval van jihadisten. Afgelopen week voerde Egypte de eerste luchtaanval uit in de Sinaï sinds de oorlog met Israël in 1973.

Gisteravond is in de woestijn nog een aanval geweest op een groep militairen van de internationale vredesmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl