'Virus richt zich niet op particulieren'

Aangepast

Het computervirus dat steeds meer gemeenten en bedrijven in binnen- en buitenland treft, richt zich voornamelijk op bedrijfsnetwerken. Particulieren lopen minder risico, zegt IT-journalist Brenno de Winter.

Volgens De Winter gaat het om geavanceerde, kwaadaardige software die in staat is zichzelf te updaten en die zichzelf op verschillende manieren binnen netwerken verspreidt.

Getroffen organisaties merken vooral dat computerbestanden worden versleuteld, met name Microsoft Word- en Excel-bestanden. Het helpt door, zoals de gemeente Weert heeft gedaan, om de besmette bestanden "in quarantaine te plaatsen", dus apart te zetten binnen het eigen netwerk. "Maar dat is natuurlijk geen definitieve oplossing."

Chanteren

De kwaadaardige software heeft alle kenmerken van ransomware, zegt De Winter, waarbij internetcriminelen bedrijven en organisaties chanteren: "Als jij mij geld geeft, krijg jij je bestanden weer terug." Tot op heden zijn er echter nog geen concrete verzoeken om geld bekend.

Firewalls helpen lang niet altijd, omdat het virus makkelijk te maskeren is in bijvoorbeeld een e-mail. Het virus wordt gevoed door een zogenoemd botnet, een netwerk van computers met slechte software die cybercriminelen in staat stelt de controle over computers over te nemen.

Via waarschuwingsdienst.nl is een programma te downloaden waarmee het mogelijk is om de geïnfecteerde Microsoft office-bestanden te schonen.

STER Reclame