NOS NieuwsAangepast

Meer Duitse zwartspaarders de klos

De Duitse belastingdienst heeft opnieuw een cd-rom met vertrouwelijke gegevens gekocht bij een Zwitserse bank. De belastingdienst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen kocht de gegevens bij de bank UBS, schrijft de Financial Times Deutschland.

UBS is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Volgens de krant staat op de cd-rom informatie over Duitsers die hun spaargeld in Zwitserland hebben ondergebracht en daarover geen belasting betalen. Onder hen zouden een aantal "grote namen" zijn.

Met de gekochte gegevens kan Duitsland controleren of Duitse klanten van UBS belasting ontduiken. Ook bij een andere Zwitserse bank zouden gegevens over zwartspaarders zijn gekocht.

Belastingontduiking

Noordrijn-Westfalen kocht al vaker vertrouwelijke gegevens bij Zwitserse banken. De vorige keer, drie weken geleden, werd daarvoor 3,5 miljoen euro betaald. Het is niet duidelijk hoe veel de belastingdienst nu voor de cd-rom heeft overgemaakt.

De deals hebben tot spanningen geleid tussen Zwitserland en Duitsland. Vorig jaar zetten ministers uit beide landen nog hun handtekening onder een akkoord om belastingontduiking door Duitsers in Zwitserland tegen te gaan. Het akkoord wordt waarschijnlijk niet geraticifeerd, omdat een meerderheid in de Duitse Eerste Kamer tegen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl