Door correspondent Tim de Wit

In Duitsland is mediatycoon Rupert Murdoch al sinds jaren een grote speler in de voetbalrechtenwereld. Eerst met betaalzender Premiere en sinds 2009 met Sky Deutschland verwierf hij telkens de rechten om alle Bundesliga wedstrijden live uit te zenden, achter de decoder.

In april wist Murdoch de rechten weer te bemachtigen zodat Sky tot en met 2017 het Duitse voetbal mag blijven uitzenden. En de Sportschau, de Duitse variant op kijken met het bord op schoot , is gewoon blijven bestaan.

Voetbal is nergens in Europa zo populair als in Duitsland. De Bundesliga trekt gemiddeld de meeste stadionbezoekers van alle Europese competities en dat aantal blijft maar stijgen. Een zeer geliefde en interessante voetbalcompetitie dus om de rechten van te kopen.

Sky Deutschland wist in april alle concurrenten van zich af te schudden. Door ruim 1,9 miljard euro op tafel te leggen voor de live-rechten van de Bundesliga tussen 2013 en 2017, sleepte het concern van Rupert Murdoch de deal binnen.

Het komt neer op ruim 485 miljoen euro per jaar, bijna twee keer zoveel als de 250 miljoen die Sky de afgelopen jaren per jaar betaalde. En het is een veelvoud van wat hij nu voor de Eredivisie neerlegt; 1 miljard euro in 12 jaar.

ARD

Op voorhand bestond ook in Duitsland de angst dat met de komst van Sky de Sportschau in het gedrang zou komen. Het heilige huisje van de ARD, al meer dan vijftig jaar elke zaterdagavond tussen 18.30 en 20.00 uur, zendt sinds mensenheugenis de samenvattingen van de Bundesliga uit.

Maar de ARD wist in april voor de komende jaren de rechten voor de samenvattingen binnen te slepen. De Duitse publieke omroep moest daar wel een behoorlijk bedrag voor op tafel leggen: maar liefst 100 miljoen euro per jaar. "Marktconform", zei de ARD.

33,90/maand

Met de komst van Sky werd het er voor de Duitse voetbalconsument niet bepaald goedkoper op om live voetbal te kijken. Voor komend seizoen ben je 33,90 euro per maand kwijt om alle wedstrijden uit de Bundesliga live te zien.

Het is een fors bedrag, tegenover de 16,95 die de Nederlandse consument (via bijvoorbeeld aanbieder Ziggo) nu betaalt om Eredivisie Live te zien.

De gigantische investering van Sky moet natuurlijk ergens worden terugverdiend. En kijkend naar de bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren, is het sterk de vraag of dat lukt.

Verlies

Sky Deutschland maakt al jaren achtereen verlies. "De prijs die Sky heeft betaald voor de rechten in Duitsland is te hoog en het wordt moeilijk die kosten terug te verdienen", zei analist Jörg Heineke van de bank TAO Capital in april tegen Der Spiegel.

Toch nam het aantal abonnees van Sky in Duitsland de afgelopen maanden sterk toe; voor het eerst werd de grens van 3 miljoen betalende klanten gepasseerd. Maar analisten twijfelen of dat genoeg zal zijn Sky de komende jaren in de zwarte cijfers te helpen.

STER reclame