NOS NieuwsAangepast

'Overname goed nieuws voor fans'

Frank Rutten van Eredivisie CV denkt dat overname van Eredivisie Live door Fox positief uitpakt voor voetballiefhebbers. "De clubs doen het niet voor de winst, maar voor de fans. Als het goed is wordt door het extra geld de kwaliteit van de competitie vergroot."

Door het extra geld kan het Nederlandse voetbal internationaal beter meekomen. "De heel grote landen gaan we met deze samenwerking niet inhalen, maar wel een aantal kleinere landen. Dat betekent dat we als het goed is in staat zijn om kwalitatief betere spelers naar de Eredivisie te halen."

Ook volgens Raymond van der Vliet van Fox is de overname goed nieuws voor de fans. "Het voordeel voor de voetbalclubs is dat we proberen zoveel mogelijk omzet te genereren die ook terugvloeit naar de clubs en naar de competitie. Daar wordt de competitie sterker van en dat zal de fans ontzettend blij maken."

Rekening

NOS-directeur Jan de Jong verwacht dat de kijkers uiteindelijk de rekening betalen. "Murdoch garandeert de clubs bepaalde bedragen en die moeten uiteindelijk door iemand worden opgebracht. Dat bonnetje komt onherroepelijk op het bordje van de consument."

Dat zie je ook in andere landen waar de wedstrijden achter de decoder zitten, zegt De Jong. "Er komt minder voetbal op het open net en er verdwijnt meer naar de betaaltelevisie. Om op die manier meer abonnees te trekken."

Groeimodel

Eredivisieclub PSV Eindhoven is blij met het meerderheidsbelang van Fox in Eredivisie Live. "Wij zijn hier blij mee want dit betekent een financiële injectie."

"Dit seizoen alleen al (2012-2013) ontvangen we 3,5 miljoen extra uit media-inkomsten. Dat komt bovenop de 4 miljoen waar we op gerekend hadden. Daarbij is het een groeimodel. Voor de komende seizoenen gaat het om 5 tot 5, 5 miljoen euro extra per seizoen."

PSV is enthousiast over de kennis van het tv-netwerk van Murdoch, Fox. "We hebben belang bij een sterke zender. Fox heeft veel expertise en heeft in buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland, Groot-Brittannië en Italië, bewezen dat ze voetbal naar een hoger niveau tillen."

Volgens de PSV-woordvoerder waren alle eredivisieclubs het eens over de overname. "De achttien clubs hebben hier unaniem mee ingestemd en staan er dus achter."

De samenwerking tussen Fox en Eredivisie Live gaat pas in nadat de goedkeuring is verkregen van de NMa. Daar verwachten zowel de Eredivisie CV als Fox geen moeilijkheden bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl