NOS NieuwsAangepast

Curiosity gespot vanuit de ruimte

Een NASA-satelliet die in een baan rond Mars draait, heeft een foto gemaakt van de verkenner Curiosity op de oppervlakte van de planeet. Ook de parachute, het hitteschild en de revolutionaire vliegende kraan die het karretje op de rode planeet zette, zijn te zien.

De Mars Reconnaissance Orbiter vloog op 300 kilometer hoogte over de plek waar Curiosity is geland, een krater naast een 6 kilometer hoge berg. Op de foto is de Marsverkenner, ter grootte van een kleine auto, slechts enkele pixels groot, maar er zijn wel duidelijk andere veranderingen in het landschap te zien.

Zo zijn op ongeveer een kilometer afstand van het wagentje sporen te zien van de crashlanding van de vliegende kraan. Het gevaarte werd na de landing weggemanoeuvreerd om niet in het onderzoeksgebied terecht te komen. De zwartgeblakerde grond toont duidelijk waar de kraan neerkwam.

Touwtjes

Ook de parachute is duidelijk herkenbaar op Mars neergekomen. Het ruggenschild van de Curiosity, dat afgeworpen werd tijdens de landing, zit er nog met touwtjes aan vast en ligt vlakbij.

"We hebben de foto niet alleen genomen uit nieuwsgierigheid", zegt een NASA-woordvoerder. "Dit geeft ook belangrijke informatie over hoe de verschillende onderdelen hebben gefunctioneerd tijdens de landing. En het laat zien waar de lander precies is terechtgekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl