NOS NieuwsAangepast

Murdoch neemt Eredivisie Live over

De Amerikaans-Australische mediamagnaat Rupert Murdoch neemt een meerderheidsbelang in de zender Eredivisie Live. Zijn Amerikaanse tv-netwerk Fox neemt een belang van 51 procent in het bedrijf, de rest van de aandelen blijft in handen van de eredivisieclubs.

De overeenkomst, waarmee meer dan één miljard euro is gemoeid, heeft een looptijd van twaalf jaar. Het is daarmee de grootste tv-deal in de historie van het Nederlandse voetbal. Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen 60 miljoen euro. In de jaren erna loopt dat bedrag op naar 80 en 100 miljoen euro per seizoen.

Samenvattingen

Het is nog niet bekend wat de deal betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. Die moeten volgens Europese regels te zien zijn op een open net, maar dat kan ook elders zijn dan bij de NOS.

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong zegt zijn best te gaan doen om de rechten voor de samenvattingen bij de NOS te houden. "Maar het moet wel redelijk en billijk blijven."

De NOS wil op korte termijn met de Eredivisie CV om de tafel om te praten over de samenvattingsrechten op het open net. Voor komend seizoen liggen die rechten nog bij de NOS. Voor de NOS is het cruciaal dat de samenvattingen op zondag om 19.00 uur te zien blijven.

Andere sporten

Volgens De Telegraaf is de overeenkomst in de afgelopen week in Londen gesloten en de laatste dagen in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van alle eredivisieclubs. Vanwege de enorme omvang ervan moesten alle betrokkenen een geheimhoudingsdocument tekenen.

Speculaties dat de zender onder een andere naam verder gaat, wijst Fox van de hand. "Eredivisie Live is een mooi product en er is nog geen keuze gemaakt over wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. De verwachting is dat niet alleen voetbal op de zender te zien zal zijn, maar dat ook andere sporten aan bod komen", zegt Raymond van der Vliet van Fox.

Onder de naam Sky kocht Murdoch eerder dit jaar de rechten van de Duitse Bundesliga. Ook in Italië en Engeland wordt het voetbal achter de decoder door Sky uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl