NOS NieuwsAangepast

'Vreemdelingendetentie inhumaan'

De manier waarop vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven worden ondergebracht, is niet humaan. Dat stelt de Nationale Ombudsman in een rapport. Er moeten snel alternatieven komen voor de vreemdelingenbewaring, vindt de ombudsman.

Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan terugkeer naar hun eigen land, worden ondergebracht in gevangenissen met strafrechtelijke beperkingen. Het kan soms achttien maanden duren voordat ze daadwerkelijk uitgezet worden.

Dagbesteding

Ombudsman Brenninkmeijer erkent dat de overheid mensen in hun vrijheid mag beperken om uitzetting mogelijk te maken, maar bij de huidige werkwijze worden de mensenrechten volgens hem te veel ingeperkt.

Er worden jaarlijks zo'n 6000 mensen in vreemdelingenbewaring gezet. Ze zitten minstens 16 uur per dag opgesloten met iemand anders op een cel. Ze mogen twee keer per week bezoek ontvangen en niet werken.

De Ombudsman wil dat er snel verbeteringen komen. Hij pleit voor meer bewegingsvrijheid, een zinvolle dagbesteding en toegang tot telefoon en internet.

Tempo

In een reactie wijst minister Leers erop dat het opsluiten van vreemdelingen het uiterste middel is om uitzetting mogelijk te maken. "Wie gewoon meewerkt aan vertrek, wordt niet vastgezet", zegt een woordvoerder van Leers. Volgens hem is Leers al begonnen met het ontwikkelen van alternatieven, zoals een meldplicht of het betalen van een borgsom die de vreemdeling terugkrijgt als hij zelf vertrekt.

Brenninkmeijer is positief over die initiatieven, maar maakt zich ernstig zorgen over het tempo waarin aan verbeteringen wordt gewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl