NOS NieuwsAangepast

Irans eerste stap naar een eigen internet

Vorig jaar kwam het Iraanse ministerie van Communicatie al met het plan voor een 'halal-internet': een eigen, islamitische versie van het bestaande internet. Iran zei toen dat het eigen, islamitische netwerk bedoeld was om "verderfelijke invloeden van het door Amerika gedomineerde wereldwijde web" tegen te gaan. En dat pakken ze serieus aan. Aankomende september treedt namelijk fase 1 in werking: ministeries en overheidsinstanties gaan van het wereldwijde web af, en op een eigen netwerk.

Volgens de Iraanse minister van Communicatie Reza Taqipour is het wereldwijde internet in handen van een of twee landen, en zou dat niet zo moeten zijn. "Een eigen nationaal netwerk betekent dat er een situatie ontstaat waarin die landen niet meer bij gevoelige informatie kunnen komen," vertelde hij afgelopen zondag. Volgens Rop Gonggrijp, hacker en oprichter van XS4ALL, hebben ze daar wel gelijk. "Maar je sluit je ook af van de rest van de wereld, waardoor je essentiële informatie mist. Of dat goed is voor de economie is maar de vraag. Naast alle internationale sancties legt Iran zichzelf nu ook een informatiesanctie op."

Het plan is waarschijnlijk een reactie op het toenemende aantal cyberaanvallen op Iran, waarvan Stuxnet en Flame de bekendste waren. Stuxnet zou zich hebben gericht op het Iraanse Ministerie van Olie. Flame zou het Iraanse kernprogramma maanden hebben vertraagd en was volgens Russische computerexperts "waarschijnlijk het gecompliceerdste virus ooit". Vermoedelijk zaten de VS en Israël daar gezamenlijk achter.

"Ze hebben de diepte van de dreiging wel goed begrepen", vertelt Gonggrijp. "Maar de vraag is natuurlijk op dit gaat werken. Zelfs als het eigen netwerk effectief werkt, zijn er nog allerlei andere dreigingen mogelijk. Stel dat je Windows gebruikt: waar komt die software dan vandaan en wat is ermee gebeurd?" Als alles volgens planning verloopt, zal het Iraanse internet binnen 18 maanden helemaal af moeten zijn.

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl