Marcel Kittel van Argos-Shimano heeft de eerste van zeven etappes in de Eneco Tour op zijn naam gebracht.

De Duitser was in de 203 kilometer lange etappe van Waalwijk naar Middelburg de rapste in de massasprint, ,al was de eerste groep wel flink uitgedund door een grote valpartij op twee kilometer van de streep.

Kittel ging de sprint als eerste aan, zag Arnaud Demare in een flauwe bocht vlak voor de streep de Fransman in zijn achterwiel komen, maar hield toch simpel stand. De Amerikaan Taylor Phinney kwam als derde over de finish.

Afgesproken

De Duitser van Argos betaalde zijn ploeg terug voor de van tevoren afgesproken tactiek. "We hebben goed naar het parcours gekeken en toen besloten dat ik de kopman voor de sprint zou zijn", vertelde Kittel.

De Nederlandse formatie heeft ook nog de rappe Duitser John Degenkolb in de gelederen. "Ik geloof dat de etappe van woensdag lastiger is. Misschien dat John dan de voorkeur krijgt."

Door zijn dagsucces is Kittel nu ook de leider in het algemeen klassement van de Eneco Tour. Dinsdag raakt hij die koppositie mogelijk alweer kwijt. Dan staat de ploegentijdrit in en rond Sittard op het programma en Argos wordt niet als favoriet gezien.

Opgave Clement

Na een valpartij na 71 kilometer moest Stef Clement van de Rabobank-ploeg de strijd staken. De 29-jarige Brabander twitterde dat hij niets gebroken had, maar wel enkele dagen rust moet nemen om te herstellen van een lichte hersenschudding. Ook Raymond Kreder van Garmin kwam ten val. Hij liep een polsblessure op, maar finishte wel. De valpartijen brachten niet alleen lichamelijke schade met zich mee. Thomas de Gendt, de Belgische klassementsrenner van Vacansoleil-DCM, liep meer dan vier minuten achterstand op, mede door de harde wind die het peloton 'op de kant' bracht en deed breken. Een andere grote naam die achterstand opliep is Jelle Vanendert. De Belgische klimmer finishte op ruim zes minuten.

STER reclame