NOS NieuwsAangepast

Demonstratie voor kamp Omarska

Door oud-NRC-correspondent Alfred van Cleef

Enkele honderden mensen hebben gisteren deelgenomen aan een demonstratie in de Bosnische stad Prijedor. In die gemeente bevonden zich tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) drie concentratiekampen: Omarska, Keraterm en Trnopolje.

De demonstranten droegen ieder een schoolkoffertje met daarop de naam van een slachtoffer dat jonger was dan 18 jaar. Na afloop legden ze die koffertjes neer op het centrale plein van Prijedor. Daarbij vormden ze de letters 'GENOCID?', een subtiele verwijzing naar de (Servische) burgemeester van Prijedor, Marko Pavic, die de demonstranten verbood dat woord te gebruiken.

Etnische zuivering

Precies 20 jaar geleden vond in Prijedor in enkele dagen tijd de grootste 'etnische zuivering' van de Bosnische oorlog plaats. Van de 100.000 inwoners in de gemeente Prijedor werden er door Bosnische Serviërs 31.000 in kampen vastgezet, bijna allemaal Bosnische moslims (Bosniakken). Meer dan 3000 inwoners vonden daarbij de dood. Van 1245 slachtoffers ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Prijedor is de Europese stad met de meeste vermisten, de meeste ex-kampgevangenen en de meeste veroordeelde oorlogsmisdadigers.

Vandaag vindt in het voormalige concentratiekamp Omarska een herdenking plaats, waarbij duizenden mensen worden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl