NOS NieuwsAangepast

Marsverkenner Curiosity geland

De Amerikaanse verkenner Curiosity is vanochtend succesvol geland op Mars. Het voertuig gaat de komende twee jaar op zoek naar sporen van leven op de rode planeet.

De Curiosity landde rond 07.30 uur in een krater op Mars. Omdat er van alles mis kon gaan bij de landing, waren het spannende momenten voor de NASA-medewerkers in het vluchtleidingscentrum in Pasadena, Californië. Toen duidelijk was dat de verkenner goed terecht was gekomen, werd er hard gejuicht. "Ik kan het niet geloven. Dit is ongelooflijk", zei Allen Chen, de leider van de missie.

Het duurde nog even voordat de NASA contact kon krijgen met de marsverkenner. Na een paar minuten stuurde de Curiosity de eerste drie foto's door.

Vliegende kraan

De marswagen werd in november gelanceerd en heeft in 255 dagen 567 miljoen kilometer afgelegd. De Curiosity is een verbeterde versie van de wagentjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden. Het project heeft ongeveer 1,6 miljard euro gekost.

De verkenner is zo groot als een middenklasse auto en volgepakt met wetenschappelijke instrumenten. Omdat hij zo zwaar is, kon de NASA niet terugvallen op de gebruikelijke landingsmethode waarbij de verkenner landt met behulp van airbags.

Er werd daarom gekozen voor een nieuwe techniek: een vliegende kraan moest het wagentje de laatste meters begeleiden en voorzichtig op het Mars-oppervlak deponeren.

'Ongekende prestatie'

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de Marslanding "een ongekende technologische prestatie". "Vandaag heeft de VS geschiedenis geschreven op Mars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl