Doden bij aanslag sikh-tempel VS

Aangepast op

Bij een schietpartij in een sikh-tempel in de Amerikaanse stad Milwaukee heeft een man zes mensen doodgeschoten voordat hij zelf door de politie dodelijk werd geraakt. Drie mensen, onder wie een politie-agent, zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Op het moment van de schietpartij waren er vooral vrouwen en kinderen in het gebouw voor een taalcursus en om een gezamenlijke maaltijd voor te bereiden. De slachtoffers zijn zowel in het gebouw gevallen als op de parkeerplaats van de tempel.

Terrorisme

De politie heeft nog geen informatie over de schutter bekendgemaakt. Ook is zijn motief nog onduidelijk. Het onderzoek wordt geleid door de federale politie FBI. De autoriteiten behandelen de zaak als terrorisme.

Plaatselijke media meldden eerst dat er meer dan één schutter was, maar de politie denkt dat dat op een misverstand berustte. Ook berichten over een gijzeling in het gebouw bleken voorbarig. Een priester in de tempel had telefonisch gemeld dat vrouwen en kinderen zich hadden verborgen in kasten.

11 september

Een woordvoerder van de sikh-gemeenschap zegt dat de gelovigen sinds de aanslagen van 11 september 2001 vaker te maken hebben met geweld, omdat ze worden verward met aanhangers van de Taliban. Mogelijk heeft dat ook een rol gespeeld bij de schietpartij in Milwaukee.

Sikhs zijn de volgelingen van een Indiase goeroe uit de 15de eeuw. Die wilde de islam verenigen met het hindoeïsme; zo geloven sikhs in één god, maar ook in reïncarnatie.

Mannelijke sikhs zijn herkenbaar aan hun tulband. Ze knippen nooit hun haar en dragen een ceremoniële dolk. Wereldwijd zijn er zo'n 27 miljoen sikhs. In de VS wonen ongeveer 500.000 aanhangers van het geloof.