NOS NieuwsAangepast

Dood Monroe nog steeds mysterie

Marilyn Monroe, geboren als Norma Jeane Baker, is precies 50 jaar geleden overleden. Ze was 36 jaar oud. Volgens de officiële lezing is ze gestorven aan een overdosis pillen en was het waarschijnlijk zelfmoord, maar een halve eeuw later is dat nog steeds niet zeker.

Twee artsen troffen Monroe dood aan in haar huis in Brentwood, Californië, nadat ze waren gealarmeerd door Monroes huishoudster Eunice Murray. Murray verklaarde dat ze 's nachts licht had zien branden in de slaapkamer van de actrice. Toen ze de kamer wilde betreden, bleek dat de deur op slot was; Monroe reageerde nergens op.

De artsen konden door het raam zien dat de filmster naakt op haar bed lag, met naast haar een lege flacon slaappillen. Ze forceerden de ruit, maar constateerden naar eigen zeggen dat ze niets meer voor Monroe konden doen.

Zelfmoord?

Of Monroe daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd, blijft een mysterie. Bekend is wel dat ze een zwaar leven had: haar vader en moeder waren niet in staat om voor Marilyn te zorgen. Ze groeide op in pleeggezinnen en trouwde al op haar 16de met een buurjongen.

Monroe was allesbehalve gelukkig in de liefde: haar eerste huwelijk duurde een paar jaar en haar tweede met honkballer Joe DiMaggio slechts negen maanden. Haar derde echtgenoot, toneelschrijver Arthur Miller, verliet haar voor een andere vrouw met wie hij een maand later trouwde. Verder zou Monroe regelmatig relaties hebben gehad met oudere mannen en geheime affaires, met onder anderen president John F. Kennedy en zijn broer Robert.

Monroe had moeite met haar reputatie als sekssymbool en voelde zich niet altijd serieus genomen als actrice. "Een sekssymbool wordt een ding. Ik haat het om een ding te zijn", zei ze eens. En: "Het is een zware last om te voldoen aan het imago van sekssymbool, vooral als je moe bent, teleurgesteld en kwetsbaar." Een paar maanden voor haar overlijden schreef ze: "Ik wou dat ik dood was. Weg van hier, weg van alles".

Een andere mogelijkheid is dat Monroe overleed doordat ze de overdosis pillen per ongeluk had genomen. De actrice werd bijgestaan door een psychiater en een internist. De psychiater zou haar lichtere slaappillen hebben voorgeschreven om van de zware verslavende pillen af te komen, maar haar internist bleef haar de zware pillen voorschrijven. Haar dood kan dus ook zijn veroorzaakt doordat ze een verkeerde combinatie pillen heeft geslikt.

Vermoord?

Tot slot is er de theorie dat haar relaties met de Kennedy's Monroe fataal zijn geworden. Nadat ze door zowel John F. als Robert was gedumpt, zou de filmster de broers hebben gechanteerd. De Kennedy's zouden haar vermoord kunnen hebben om ervoor te zorgen dat ze niet uit de school kon klappen over de affaires en over gevoelige politieke kwesties.

In het onderzoek naar de dood van Monroe zei een buurman dat hij Robert Kennedy en twee andere mannen haar huis had zien binnengaan op de avond van haar dood. Een van de mannen droeg volgens hem een zwarte dokterstas. Hoewel op het lichaam van Monroe geen sporen van een injectie zijn gevonden, kan ze middelen toegediend hebben gekregen via een klysma. Bewijzen hiervoor zijn echter nooit gevonden.

Marilyn Monroe ligt begraven op het Westwood Village Memorial Park Cemetery in Los Angeles, waar vandaag een herdenkingsdienst wordt gehouden. Er worden zo'n 2000 mensen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl