NOS SportAangepast

Liuyang pakt goud in extremis

Jiao Liuyang heeft op de Olympische Spelen goud veroverd op de 200 meter vlinderslag. De Chinese wereldkampioene hield met een ziedende laatste 50 meter Mireia Belmonte Garcia van zich af.

De Spaanse, die zich op de Spelen voor nagenoeg elk nummer heeft ingeschreven, leek lange tijd verrassend op weg naar goud. Bij het laatste keerpunt lag ze nog bijna een seconde voor op Jiao, maar op dat moment zette de Chinese de turbo aan.

Jiao schoot weg en zwom met 2.04,06 een olympisch record. Belmonte Garcia hield stand op de tweede plaats en bezorgde zo haar land de eerste medaille op de Spelen. De Japanse Hoshi greep brons.

Schmitt leidt VS naar titel

Op de 4x200 m vrije slag pakte de Verenigde Staten op overtuigende wijze de olympische titel. Dana Vollmer, Missy Franklin, Shannon Vreeland en Allison Schmitt zwommen met 7.42,92 zelfs een olympisch record.

Drie jaar geleden klokte China op dit nummer een geweldig wereldrecord, maar zelfs met wonderzwemster Yu Shiwen kwam het ditmaal niet in het stuk voor. Het Chinese kwartet werd slechts zesde.

Direct vanuit de start scheidden de VS, Australië en Frankrijk zich af. Na 200 meter moesten de Fransen passen en 400 meter later had ook Australië geen antwoord op de Amerikaanse slotzwemster Schmitt, die ook individueel goud had behaald.

Wereldrecord Soni

De Amerikaanse zwemster Rebecca Soni heeft het wereldrecord op de 200 meter schoolslag verbeterd.

Soni tikte in de halve finales aan na 2.20,00 en was daarmee 0,12 sneller dan het oude record van de Canadese Annamay Pierse. De rest van het veld volgde op meer dan twee seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl