NOS NieuwsAangepast

Turks leger oefent bij grens Syrië

Het Turkse leger houdt een grote oefening vlakbij de Syrische grens. De oefening gaat volgens een lokale gouverneur een paar dagen duren. Eerder deze week stuurde Turkije al versterking naar het grensgebied.

Turkije houdt de oefening volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen vooral om de bevolking te laten zien dat het leger op alles is voorbereid.

Koerdische strijders

In het noorden van Syrië zijn allerlei groeperingen actief, zoals Koerdische strijders. Die hebben de afgelopen weken in het noordoosten van Syrië een aantal steden en dorpen in handen gekregen.

Het is moeilijk te voorspellen of Turkije ook daadwerkelijk in het noorden van Syrië militair zal ingrijpen. Maar het is niet ondenkbaar, zegt Bram Vermeulen. "Er is 10 jaar geleden een overeenkomst gesloten tussen Turkije en Syrië. Daarin staat dat als de veiligheid van Turkije in het geding is het Turkse leger het recht heeft om Syrië 15 kilometer binnen te trekken. En binnen die afstand liggen de dorpen waar de Koerdische strijders het nu voor het zeggen hebben."

Zelfbestuur

In het noorden van Irak voert Turkije al geregeld aanvallen uit op Koerdische strijders.

Koerden strijden al jaren voor zelfbestuur in de regio die ze Koerdistan noemen. Dat ligt in het zuidoosten van Turkije, het noordoosten van Syrië, het noorden van Irak en het noordwesten van Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl