Acht badmintonspeelsters zijn gisteren uitgejouwd door het publiek omdat zij de indruk wekten dat zij hun wedstrijd probeerden te verliezen. De Wereld Badminton Federatie beschuldigt de vrouwen van wangedrag.

De vrouwen komen uit voor dubbelteams van China, Zuid-Korea en Indonesië. Ze sloegen buiten de lijnen of serveerden in het net en probeerden op die manier zo weinig mogelijk punten te halen. In één van de wedstrijden bestond de langste rally uit vier shots.

Sparen

Tijdens de wedstrijden dreigden de scheidsrechters al met een zwarte kaart vanwege ernstig wangedrag. De Badminton Federatie en het IOC onderzoeken de zaak.

China en Zuid-Korea hebben zich allebei al geplaatst voor de volgende ronde. Met een slechte uitslag probeerden zij te voorkomen dat ze daarin een team uit hun eigen land zouden treffen. Dat bewaarden ze liever voor de finale.

De Zuid-Koreaanse coach heeft toegegeven dat twee van zijn teams expres slecht speelden. Maar, zei hij, dat deden ze alleen omdat de Chinezen ermee begonnen. Eén van de Chinese speelsters, Yu Yang, zegt dat ze gewoon energie wilde sparen voor de volgende ronde.

Over eventuele straffen moet snel worden beslist omdat het toernooi vandaag verder gaat.

Beïnvloed

Bij de Spelen van Athene in 2004 was er sprake van een soortgelijk incident. De Chinese badmintonsters Zhou Mi en Zhang Ning stonden toen tegenover elkaar in de halve finale. Nadat Zhang de eerste game had gewonnen, droeg de Chinese coach Zhou op om Zhang te laten winnen.

Coach Li Yongbo stelde dat Zhang in de finale meer kans zou hebben om van een niet-Chinese opponent te winnen dan Zhou. Zhang veroverde uiteindelijk goud ten koste van de Nederlandse Mia Audina. Li Yongbo gaf vier jaar later toe dat hij de halve finale-uitslag had beïnvloed.

STER reclame