1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Donorschandaal in Duits ziekenhuis

Een Duits ziekenhuis is ernstig in verlegenheid gebracht door een schandaal met orgaantransplantaties. De Duitse justitie verdenkt twee voormalige artsen van de universitaire kliniek in Göttingen onder meer van corruptie en valsheid in geschrifte.

De artsen zouden patiënten tegen betaling voorrang hebben gegeven op de wachtlijst voor orgaantransplantaties. Ook zou een van de verdachte artsen patiëntgegevens hebben vervalst om transplantatie-operaties moeilijker te laten lijken. Volgens zijn arbeidscontract kreeg hij een bonus voor grote medische prestaties.

Götingen

De Duitse justitie vermoedt dat in 2010 en 2011 bij zeker 23 transplantaties in Göttingen fraude is gepleegd. In één geval zou een Russische patiënt 120.000 euro hebben betaald voor een voorkeursbehandeling.

1995

Het onderzoek beperkt zich hoofdzakelijk tot de afgelopen jaren, maar er zouden ook in 1995 al meldingen zijn binnengekomen van bezorgde collega's.

Onderzocht wordt of er patiënten zijn overleden die door de handelwijze van de artsen mogelijk te laat een donororgaan hebben gekregen of zelfs helemaal geen. In dat geval kan de verdenking worden uitgebreid naar doodslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl