NOS NieuwsAangepast

22 partijen bij Kamerverkiezingen

Aan de komende verkiezingen doen 22 partijen mee. Dat maakt de Kiesraad vanavond bekend. De partijen die mee wilden doen moesten dinsdag hun kandidatenlijst inleveren. Onder de 22 partijen zijn de huidige partijen in de Tweede Kamer, maar er zijn ook nieuwkomers.

Deze verkiezingen kan je onder meer op nieuwkomers als de 50Plus-partij van Henk Krol, Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman, de IQ-partij, Nederland Lokaal en de Anti Europa Partij stemmen.

Piratenpartij

Een andere nieuwkomer is de Piratenpartij. Die partij heeft genoeg handtekeningen verzameld om in september aan de verkiezingen voor de Tweede kamer mee te kunnen doen.

Om op het stembiljet te worden toegelaten moeten nieuwe partijen in elke kieskring 30 handtekeningen verzamelen. Alleen mensen die in de kieskring wonen, mogen de ondersteuningsverklaring tekenen.

Handtekeningen binnen

Volgens lijsttrekker Dirk Poot waren gisteren alle handtekeningen binnen en zullen ze vandaag worden ingeleverd. "Alleen op Bonaire zijn ze nog niet allemaal verzameld, maar daar hebben we nog drie dagen voor."

De Piratenpartij heeft als belangrijkste speerpunten het vrije internet en de privacy van Nederlandse burgers.

Libertarische Partij

De Libertarische Partij doet ook mee op 12 september. Zij hebben in alle kieskringen de handtekeningen al binnen. De Libertarische Partij heeft als motto 'De overheid is het probleem!' en deed in 1994 al eens mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl