NOS NieuwsAangepast

Schrijver verzint citaten Bob Dylan

Bij het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker is een schrijver opgestapt die citaten van zanger Bob Dylan heeft verzonnen. De schrijver, Jonah Lehrer, schreef regelmatig artikelen voor het tijdschrift, maar vertrekt nu vanwege citaten in zijn boek: 'Imagine: How Creativity Works'.

Lehrer heeft bijvoorbeeld een citaat uit de documentaire 'Don't Look Back' uitgebreid. Dylan zegt in de film dat hij "gewoon liedjes" schrijft. Er zit geen "belangrijke boodschap achter". Lehrer voegde daar een derde zin aan toe: "Hou op met vragen of ik het wil uitleggen". Dat laatste heeft Dylan nooit gezegd.

Toegegeven

Lehrer heeft toegegeven dat sommige citaten niet echt zijn en dat hij ze zelf heeft verzonnen. Verder zijn volgens de schrijver enkele uitspraken onbedoeld verkeerd weergegeven of in een andere context geplaatst.

Het boek van Lehrer heeft weken op de lijst van best verkochte boeken van The New Yorker gestaan.

The New Yorker staat bekend om het door en door natrekken van feiten. Volgens een woordvoerder van het tijdschrift neemt The New Yorker dit hoog op en kan wat Lehrer heeft gedaan niet door de beugel.

Overgenomen

Lehrer ligt al langer onder vuur. Onlangs bleek dat hij in artikelen voor het tijdschrift vaak delen letterlijk overnam uit eerder gepubliceerd werk van hem bij andere media.

Daarbij ging het onder andere om artikelen die eerder zijn verschenen in The Wall Street Journal. The New Yorker plaatste daarna bij elk artikel waarin delen zijn overgenomen de boodschap dat het eerder was verschenen in andere media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl