Bouwmeester solide, Postma stijgt

time icon Aangepast

Marit Bouwmeester staat na de eerste wedstrijddag op de Olympische Spelen in de Laser Radial op de derde plaats. De wereldkampioene van 2011 kwam als zesde en als derde over de finish en moet de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi van Acker nog voor zich dulden.

"Op de eerste dag kun je niets winnen, maar wel veel verliezen", zo luidde de nuchtere conclusie van de Friezin.

"Ik ben blij met mijn snelheid, maar het had nog wel iets beter gekund. Ik kreeg in de eerste race een straf, maar weet niet precies waarom. Ik zal wel iets te gretig zijn geweest, iets te hebberig. Maar al met al kun je toch wel van een solide start spreken."

Postma in de lift

Pieter-Jan Postma steeg maandag in de Finnklasse naar de vijfde plaats. De dertigjarige Fries kwam op de derde en vierde positie binnen en heeft nu evenveel punten als de Britse titelverdediger Ben Ainslie, die voorlopig de derde plek inneemt.

"Ik heb twee goede potten gevaren, maar ik heb nog steeds geen goede grip op de wind", legde Postma uit. "Ik ben echter niet de enige in het veld. Ook Ainslie zit anders in zijn boot. Hij hangt minder. We staan met zeven zeilers dicht bij elkaar in de top van het klassement, maar er valt nu nog niks van te zeggen."

Twee zeges voor Matchraceteam

Het matchraceteam van Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning behaalde maandag twee overwinningen. Dachten ze. Het Nederlandse drietal versloeg Frankrijk en Finland, maar de Franse boot diende met succes een protest in. De ploeg van Groeneveld staat met twee overwinningen uit vier races op de gedeelde vijfde plaats. Nederland moet na elf races bij de eerste acht eindigen om de knockoutfase te bereiken. "Er zijn acht medaillekandidaten en daar zijn wij er één van", liet Bos-De Koning strijdvaardig weten.

Rutger van Schaardenburg sloot de eerste dag in de Laserklasse op de teleurstellende twintigste plaats af, na een 33ste en elfde klassering. "Ik moet dinsdag de schade herstellen. Het vizier gaat op scherp", gaf hij te kennen.

STER Reclame