Overleg over hoofddoek judoka

Aangepast

Het is onzeker of de Saudische judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani wel zal meedoen aan de Olympische Spelen. Haar vader dreigt haar terug te trekken als ze tijdens de wedstrijden geen hoofddoek mag dragen.

Voor het eerst heeft Saudi-Arabiƫ twee vrouwelijke sporters naar de Olympische Spelen gestuurd: judoka Shaherkani en hardloopster Sarah Attar. Dat leidde tot enthousiaste reacties vanuit de hele wereld, maar tot protesten van conservatieve gelovigen in eigen land.

Gevaarlijk

Eerder deze maand zei een Saudische sportofficial dat de vrouwen zich op de Olympische Spelen aan de islamitische kledingvoorschriften moeten houden.

Vorige week zei de Internationale Judo Federatie echter dat het dragen van een hoofddoek strijdig is met de "principes en de geest" van de judosport. Bovendien kan het dragen van een hoofddoek tijdens een judowedstrijd gevaarlijk zijn.

Overleg

Shaherkani's vader zegt nu in een Saudische krant dat hij zijn 16-jarige dochter van de Spelen zal terugtrekken als de judobond voet bij stuk houdt. De eerste wedstrijd van de Saudische judoka staat gepland voor vrijdag.

Officials van het IOC en de Saudische sportbond overleggen nu over de situatie. Een woordvoeder van de Internationale Judo Federatie zegt dat hij ervan overtuigd is dat er een oplossing wordt gevonden.

STER Reclame