De roeiers van de Holland Acht hebben de olympische finale bereikt. De boot met Diederik Simon, Rogier Blink, Sjoerd Hamburger Matthijs Vellenga, Roel Braas, Jozef Klaassen, Mitchel Steenman, Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum aan boord eindigde als derde in de herkansingen.

Op Lake Eton Dorney was een plaats bij de eerste vier toereikend voor een plek in de eindstrijd. Groot-Brittannië en Canada, die met respectievelijk goud en zilver aan de haal gingen in 2008 in Peking, bleven Oranje voor. Nederland plaatste na 500 meter een versnelling waardoor de vijfde plaats kon worden ingeruild voor de derde.

De Oranje-boot, die op de laatste WK als zesde finishte, was met 5.27,98 precies een seconde sneller dan in de series.

"Harder pompen"

Het was goed, maar nog niet goed genoeg, vond Diederik Simon. "We moeten de race na de start nog wat harder maken. Door harder te pompen. Er moet woensdag nog een tandje bij om echt voor een medaille te kunnen gaan", aldus de 42-jarige nestor van de ploeg, die al een gouden en twee zilveren olympische medailles bezit.

Volgens Simon was er na afloop van enige opluchting of blijdschap in de boot geen sprake. "Nee hoor, niks. Het had natuurlijk ook anders kunnen aflopen. Maar in de olympische finale horen we gewoon thuis."

De finale wordt woensdag om 13.30 uur Nederlandse tijd gevaren.

Vier-zonder door

Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Ruben Knab en Mechiel Versluis bereikten eenvoudig de halve finales in de vier zonder.

In een heat met vier, waaruit de eerste drie boten naar de laatste vier gingen, kwam de Oranje-boot langzaam op gang. Pas halverwege de race was de laatste plaats overgedaan aan de Italianen. In het tweede deel van de 2.000 meter lange lange race stond plaatsing voor de halve finales nooit meer op de tocht.

De Australische boot was met 5.47,06 in de eerste van drie series goed voor een olympisch record.

Janssen/Hogerwerf naar herkansingen

Inge Janssen en Ellen Hogerwerf slaagden er in de dubbeltwee niet in zich direct te plaatsen voor de finale. De internationale nieuwkomers kwamen in de serie op ruime afstand als vierde binnen in 7.00,10.

Groot-Brittannië (6.44,33) en Nieuw-Zeeland (6.49,44) kwalificeerden zich voor de eindstrijd. Janssen en Hogerwerf werden verwezen naar de herkansing.

STER reclame