NOS NieuwsAangepast

Makers dure pillen boos over advies

De farmaceutische bedrijven die de medicijnen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry maken, reageren verontwaardigd op het plan om die middelen niet langer te vergoeden.

De NOS maakte gisteren het plan van het College van Zorgverzekeringen bekend. De middelen kosten tussen de 200.000 en 700.000 euro per patiënt per jaar en moeten levenslang worden geslikt.

Financiële afwegingen

"Genzyme zou het onverantwoord vinden om patiënten met deze ernstige ziekten een effectieve therapie te onthouden uitsluitend en alleen op basis van financiële afwegingen, terwijl die geneesmiddelen wel gewoon beschikbaar zijn", zegt het bedrijf in een schriftelijke reactie.

Genzyme is producent van Myozyme, het medicijn tegen Pompe. De fabrikant maakt ook Fabrazyme, een van de twee middelen tegen de ziekte van Fabry. Deze medicijnen zouden beide volgens het conceptadviezen van het CVZ niet meer vergoed worden.

Onacceptabel

Shire, producent van Replagal, het andere medicijn tegen de ziekte van Fabry, vindt het onacceptabel dat het CVZ nu voorstelt om te stoppen met de vergoeding. "De prijs van de middelen wijkt niet af van wat jaren geleden is aangekondigd, toen in Europees verband werd besloten om middelen te gaan ontwikkelen tegen deze zeldzame ziekten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl