NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Regeringscrisis op Curaçao

Op Curaçao is een politieke crisis uitgebroken doordat parlementslid Eugene Cleopa zijn steun aan de coalitie heeft ingetrokken. Daardoor heeft de regering van premier Gerrit Schotte geen meerderheid meer.

Volgens correspondent Dick Drayer stoort Cleopa zich aan corruptie en vriendjespolitiek. "Ook vindt hij dat het ontbreekt aan fatsoensnormen in het parlement en de coalitie." Een parlementslid zou tegen Cleopa hebben gezegd "bestel je grafkist maar, als je eruit stapt".

Zakenkabinet

De politieke crisis volgt op het besluit van de Rijksministerraad, eerder deze maand, om Curaçao onder curatele te stellen in verband met zijn begrotingsproblemen.

Het is onduidelijk hoe het verder gaat, zegt Drayer. "Er zijn twee parlementsleden die de regering mogelijk aan een meerderheid helpen, maar de animo om in de coalitie te stappen is niet groot vanwege de financiële moeilijkheden. De overheid mag niets extra's uitgeven en er mogen geen ambtenaren worden benoemd."

Het is ook mogelijk dat er een zakenkabinet komt dat de taak krijgt om de begrotingsproblemen op te lossen of dat er verkiezingen worden uitgeschreven.

STER reclame