"Hier was het om te doen", was de eerste reactie van Marianne Vos na haar gouden race op de Olympische Spelen in Londen. De Nederlandse klopte de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya in de sprint van een kopgroep van drie.

"Ik heb hier zo lang naar toe geleefd en nou is het nog gelukt ook", glunderde de 25-jarige. Vol trots showde ze haar gouden medaille. "Hij is behoorlijk zwaar, maar ik wil 'm best wel dragen", lachte ze nadat ze op het podium uit volle borst het Wilhelmus had meegezongen. "Er stond superveel Nederlands publiek, het was mooi om het Wilhelmus met hen te zingen."

"Klinkt goed, olympisch kampioen"

"Net na de finish, dat was zo'n geweldig gevoel. Ik kan het wel proberen te beschrijven, maar het is onbeschrijflijk. Ik ben nu olympisch kampioene, geweldig hè, het klinkt goed", glunderde Vos.

Vier jaar geleden in Peking eindigde de Brabantse nog als zesde. "Ik was nu rustiger en meer ontspannen voor de start. Ik wist wat komen ging. Ik ben een complete wielrenster geworden. Zoveel mensen hebben toegeleefd naar dit moment, maar dan moet het natuurlijk wel gebeuren. Als het dan lukt, is de blijdschap voor iedereen."

Van Vleuten: "Teamprestatie"

Annemiek van Vleuten was zondag na de gouden race van ploeggenote Marianne Vos duidelijk. "Dit gaan we vieren" , sprak de Wageningse die samen met Ellen van Dijk en Loes Gunnewijk het voorwerk had verricht voor de succesvolle race van hun kopvrouw. Voor Van Vleuten en Gunnewijk zitten de Spelen erop, Vos en Van Dijk rijden woensdag nog de individuele tijdrit.

Van Vleuten noemde de zege van Vos toch ook een teamprestatie. "We hebben er echt als team naartoe geleefd. Met de bondscoach hadden we de hele koers van tevoren al bedacht. Zelfs het punt waarop Marianne de sprong naar de kop maakte."

Lammerts: "Marianne is gewoon de beste"

Voor bondscoach Johan Lammerts is Marianne Vos op 25-jarige leeftijd de allerbeste wielrenster ter wereld. "Ze is de afgelopen 2 jaar misschien nog wel twee niveaus gegroeid", sprak de oud-renner vol bewondering. "Er stond vandaag geen maat op Marianne."

Zijlaard-Van Moorsel: "Petje af voor Vos"

Leontien Zijlaard-Van Moorsel was zondag onder de indruk van het optreden van Marianne Vos in de olympische wegwedstrijd. "Petje af", zei Zijlaard, die in 2000 het goud pakte. "Ik weet wat voor druk ze voelt. Het is wel heel grote klasse als je het dan op deze manier kan afmaken en superknap hoe koel ze bleef en hoe ze de verantwoordelijkheid nam."

Bolhuis: "Vos waanzinnig goed"

Gehuld in een oranje regenjas zag André Bolhuis zondag op The Mall wielrenster Marianne Vos Nederland het eerste olympische goud bezorgen. "Toen het zo regende moest ik terugdenken aan haar race in Peking en sloeg de schrik me om het hart. Maar Marianne heeft echt waanzinnig goed gereden", vertelde de voorzitter van NOCNSF meteen na de huldiging.

STER reclame