NOS NieuwsAangepast

'Ontslagen bij Rabobank om Libor'

De Rabobank heeft in 2008 en 2011 vier medewerkers ontslagen die mogelijk betrokken waren bij het Libor-renteschandaal. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Volgens de krant pleegden ze fraude met de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen. Daarmee konden ze collega's op de handelsvloer bevoordelen.

Schorsing

De Rabobank kan het bericht niet bevestigen. Een woordvoerder zegt tegenover de NOS dat hij nooit wat mag zeggen over individuele medewerkers die zijn ontslagen.

Eerder werd bekend dat twee oud-medewerkers van Rabobank door hun nieuwe werkgever, de Japanse bank Mitsubishi UFJ, waren geschorst. De Rabobank zegt wel dat dit twee van de vier medewerkers zijn waar het hier om gaat.

Libor

Een panel van vijftien banken stelt dagelijks de Libor-rente vast. De banken moeten aangeven hoeveel rente ze denken te moeten betalen voor leningen van andere banken. Op basis daarvan wordt een gemiddelde rente berekend. Aan de hand van de Libor-rente worden weer allerlei andere rentetarieven berekend, zoals die voor hypotheken of spaartegoeden

De medewerkers van Rabobank zouden te hoge of te lage rentetarieven hebben doorgegeven. Dat zeggen verschillende bronnen tegen de krant.

Persoonlijk gewin

Voor het manipuleren van de Libor-rente kreeg de Britse bank Barclays vorige maand een miljoenenboete. Volgens het Financieele Dagblad ging het daar om een ander soort fraude. Barclays gaf systematisch te lage rentes door, waarmee gesuggereerd werd dat de bank makkelijk aan geld kon komen. Daardoor zou Barclays sterker lijken.

Het is niet waarschijnlijk dat dit ook voor Rabobank geldt, want de bank wordt als zeer kredietwaardig gezien en hoeft dat niet met te lage rentetarieven te bewijzen. Bij de Rabobank-medewerkers zou het gaan om fraude op kleine schaal voor persoonlijk gewin.

Op dit moment doen internationale toezichthouders onderzoek bij banken die mogelijk ook zijn betrokken bij het Libor-schandaal. "Ook bij ons wordt onderzoek gedaan. We werken daar volledig aan mee", zegt de bank. Maar zo lang het onderzoek loopt, kan de bank ook daar niet op ingaan.

Kamervragen

GroenLinks-Kamerlid Klaver stelde eerder deze week schriftelijke vragen aan minister De Jager over het Libor-schandaal. Hij wil weten of er onderzoek wordt gedaan naar de betrokkenheid van Nederlandse banken bij de manipulatie van Libor- en Euribortarieven.

Naar aanleiding van het artikel in het FD zegt Klaver dat hij nu "snel duidelijkheid" wil van de minister. "Deze fraude raakt miljoenen consumenten en bedrijven, ook in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl