Popmuziek is harder en saaier dan ooit

Aangepast

Je vader heeft helaas toch gelijk: popmuziek klinkt veel harder dan vroeger en alle nummers klinken hetzelfde. Of zoals de wetenschappers het zeggen: "We hebben bewijs gevonden dat de muzikale uiting progressief homogeen is."

Spaanse wetenschappers hebben een enorm archief gebruikt om dat te onderzoeken. Ze stopten heel veel nummers uit de periode 1955 - 2010 in de Million Song Dataset, lieten daar wat ingewikkelde algoritmes op los en uit de cijfers blijkt dat popmuziek de laatste 55 jaar echt luider en eentoniger is geworden als het gaat om akkoorden, melodieƫn en soorten instrumenten.

Volgens Joan Serra van de Spanish National Research Council, die het onderzoek leidde, zijn ook de nootcombinaties afgenomen en is de klankkleur, het timbre, minder gevarieerd.

Lekker hard

Dan is er ook nog het wezenlijke volume van een nummer, het volume dat ze erin stoppen bij de opname. Dat is nu luider dan ooit. De muziekindustrie wordt er al langer van beschuldigd het volume bij opnames harder te zetten, maar volgens Serra is het de eerste keer dat het nu goed gemeten is.

In het onderzoek, dat is gepubliceerd in Scientific Reports, geven ze ook een tip voor inspiratieloze muzikanten: als je een oud nummer opnieuw opneemt op een harder volume, de nootcombinaties en de instrumenten versimpelt, klinkt het weer helemaal hip en modern.

Door: Helen